日本食 食文化普及人材育成支援協議会 Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Committee

  • AJFA 全日本・食事会
  • 日本料理アカデミー
  • 株式会社テー・オー・ダブリュー

日本食・食文化普及人材育成支援プログラム Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Program

2021年度の募集は終了しましたApplication Closed

2021年度 オンライン研修生 参加者募集中 Now Accepting Applications for Online Participants

日本食・食文化普及人材育成支援協議会は日本料理を学びたい外国人の料理人を応援しています。
Training program on Japanese cuisine for non-Japanese chefs who are serious about studying Japanese cuisine, officially supported by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF) of Japan.

日本食・食文化の正しい知識や調理技能を修得するためのオンライン研修生を大募集。
自国にいながらトップクラスの料理人によるカリキュラムが学べます。
短期間のトレーニングで本格的な日本料理の技術を身に付けて、日本政府公認の認定資格を取得するチャンスです。
We are now accepting applications for an online training program to acquire correct knowledge and skills in Japanese cuisine and food culture. Study under a curriculum taught by first-class chefs in your own country. It’s a great opportunity to learn techniques in authentic Japanese cuisine and obtain official certification by the Japanese government in a short period of time.

応募チラシ/Application Flyer

  • 日本語ver
  • English ver.

応募/お問合せ

For details, please contact: nihonshoku@tow.co.jp at Ms. Yayoi Makino / Ms. Aya Hamasuna.

スケジュール(※日時はいずれも日本時間です ※研修には現時点での予定であり、変更となる場合があります)
Schedule (All times are in Japanese Standard Time. The current schedule is subject to change.)

2021年度スケジュール(予定) Training Schedule 2021 (subject to change)

Until Wednesday, June 30, 2021, 23:59 Application period

Submit the required documents to nihonshoku@tow.co.jp before 23:59 on Wednesday, June 30, 2021.

Monday, July 5, 2021 Notification of results Only those who are selected will be contacted.
Until Monday, July 12, 2021 Agreement Once you have signed the pledge, you will be officially accepted as a participant.
Online training system setup, shipment of basic set
As soon as ready for training Until Monday, September 20, 2021 E-learning course A training course (lesson 0-10) based on an e-learning curriculum created in line with the Certification of Cooking Skills for Japanese Cuisine in Foreign Countries, Bronze established by MAFF.
Until Thursday, September 30, 2021 E-learning course progress check tests Tests to check the level of understanding for the e-learning course for each lesson (Written and skill tests)
Friday, October 15, 2021 Notification of results Notification of the results of e-learning course progress check tests.
Until Friday, November 12, 2021 Bronze certification exam (Only those who pass the e-learning course progress check tests)
Exam for the Certification of Cooking Skills for Japanese Cuisine in Foreign Countries, Bronze established by MAFF. Those who pass the exam will be registered as Bronze certified chefs and will receive a Bronze Certificate.
Selected Participants Only
Tuesday, January 11, 2022 to Tuesday, February 22, 2022
Invitation training only for those who are selected for outstanding performance

From among those who pass the Bronze certification exam, highly motivated participants who demonstrate outstanding achievements to learn about Japanese cuisine and food culture will be selected.

< Specific Training Details (Plan) >

  • Basic Japanese language training necessary mainly for cooking training during the stay in Japan (Online training is scheduled)
  • Technical training and classroom lectures on cooking techniques for Japanese cuisine
  • Japan-produced food ingredient tour and networking event with food ingredient producers in Japan (Plan)
  • Completion test
  • Other training related to Japanese cuisine and food culture

*During the stay in Japan, weekdays are basically designated training days and weekends are voluntary training days.

~2021年6月30日(水)
23時59分
応募期間

2021年6月30日(水)23時59分までに必要書類書類を nihonshoku@tow.co.jp 宛てに提出してください。

2021年7月5日(月) 合否通知 合格者のみ、合格通知をご連絡致します。
~2021年7月12日(月) 契約 誓約書へのサインをもって、正式な研修生としての採用となります。
研修用のシステム設定
研修基本セットの送付
研修準備完了次第
~2021年9月20日(月)
Eラーニング研修 農林水産省が定める「海外における日本料理の調理技能認定制度」のブロンズ認定に準拠して制作されたEラーニングカリキュラムによる研修
(Lesson0~Lesson10)
~2021年9月30日(木) Eラーニング到達度確認試験 EラーニングのLessonごとの到達度確認試験 (筆記及び実技)
2021年10月15日(金) 合否通知 到達度確認試験の結果をご連絡致します。
~2021年11月12日(金) ブロンズ試験 (確認試験合格者のみ)
農林水産省が定める「海外における日本料理の調理技能認定制度」 ブロンズ試験。合格者はブロンズ認定者として登録し、登録証を授与します。
選抜者のみ
2022年1月11日(火)

2022年2月22日(火)
成績優秀者の中から選抜された者を対象とした招聘研修

上記、ブロンズ試験まで合格した者の中から、特に優秀な成績を収め、日本食・食文化習得の意欲が高い研修生が対象。

<具体的な研修内容(予定)>

  • 日本滞在中の調理実習等で必要となる基礎的な日本語研修(オンライン予定)
  • 日本料理の調理技能に関する技術研修及び座学
  • 日本産食材見学ツアー&日本産食材生産者との交流会(予定)
  • 修了テスト
  • その他日本食・食文化に関わる各種研修

当プログラムへの参加条件 Conditions for Participation in the Program

  • 受講開始時の年齢が18歳以上の者 Be 18 or older at the time of the start of the program.
  • 外国籍である者(日本国内在住者でも外国籍であれば参加可能) Be a non-Japanese national (non-Japanese nationals residing in Japan are also eligible).
  • 料理学校の卒業生または日本食レストランでの調理に従事した勤務経験がある者
    (「日本産食材サポーター店」での勤務経験があれば尚可)
    Graduates from culinary school or possess experience with cooking in Japanese restaurant(s).
    (Work experience at Japanese Food and Ingredient Supporter Stores would be an asset.)
  • 日本食・食文化に対する学習意欲を持ち、研修にあたり体力・健康に支障のない者 Have a will and desire to learn about Japanese food and food culture and being healthy and physically fit for training.
  • 日常会話レベル以上の英語での会話、読み書きが出来る者(日本語ができれば尚可) Have the ability to speak (at a conversational level or above), read, and write English. (The ability to speak, read, and write Japanese would be an asset.)
  • オンライン研修を視聴できるインターネット環境を自身で用意できる者 Have an internet connection that enables them to watch the online training videos.
  • 本プログラム修了後、日本食・食文化及び日本産食材のサポーターとなる意志がある者 Willing to become a supporter of Japanese cuisine, food culture, and Japan-produced ingredients after completion of the training.
  • 招聘研修に選出された場合、指定の日程・条件に従って来日及び日本滞在が可能である者 Ability to visit and stay in Japan according to the designated schedule and conditions following selection for training in Japan.
  • (招聘研修生に選出された場合)在留期間中の補助対象外となる私的な費用を負担できる者 (When invited to training in Japan,) Ability to cover personal costs that incur during the stay in Japan above and beyond costs covered by the program.
  • 食材のディストリビューター(卸売業者)やインポーター(輸入業者)とのネットワークを有する者 Have a network with distributors (wholesalers) and importers of ingredients.

応募/お問合せ

For details, please contact: nihonshoku@tow.co.jp at Ms. Yayoi Makino / Ms. Aya Hamasuna.

これまでの実績 Achievements to date

本研修は2016年から開始し、今年で6年目となります。
本来は日本へ招聘しての研修制度ですが、2020年度は新型コロナウイルスの感染症の影響によりオンライン研修となりました。
これまでに46名が来日しての研修、45名がオンラインでの研修を終え、各々の道を歩み出しています。
This program initiated in 2016 and it is the 6th year.
It is originally a training program that the trainees are invited to japan. However, it was held as an online training program for the year of 2020 considering the COVID-19 situation.
Since its initiation, 46 invited trainees and 45 online trainees have completed the program and started to walk their own paths.

詳しい研修レポート For details of the training

2016年度レポート/Report 2016

  • 日本語ver
  • English ver.

2017年度レポート/Report 2017

  • 日本語ver
  • English ver.

2018年度レポート/Report 2018

  • 日本語ver
  • English ver.

2019年度レポート/Report 2019

  • 日本語ver
  • English ver.

2020年度レポート/Report 2020

  • 日本語ver
  • English ver.
img